AIDS නසන්න ලාවුළු



පලතුරැ ආහාරයට ගැනීම මඟින් නිරෝගී ශරීරයක් හිමිකරගැනීමේ වාසනාව උදාවෙනවා. ඒත්, අපේ අය බොහෝදෙනෙක් අමතක කරන ගමේගොඩේ පහසුවෙන් සොයාගත හැකි පලතුරැ වර්ගයක් තමයි ලාවුළු. ලාවුළු ගසේ සියලුම කොටස් ඖෂධ ගුණයෙන් යුක්තයි. තරැණ බව රුකගෙන, සමට අලංකාරය ලබාදෙන ලාවුළුවල ඒඩ්ස් වෛරසයට විරැද්ධව ක්‍රියාකිරීමේ හැකියාවක් තිබෙනවා.

 

ලාවුළු ග්‍රෑම් 100ක අඩංගු පෝෂ්‍ය ද්‍රව්‍ය
ශක්තිය        කැලරි        138
ප්‍රෝටීන්        ග්‍රෑම්        1.68
මේදය        ග්‍රෑම්        0.13
කාබෝහයිඩ්‍රේට්    ග්‍රෑම්        36
කැල්සියම්        මිලිග්‍රෑම්        26
යකඩ        මිලිග්‍රෑම්        0.92
විටමින් B3    මිලිග්‍රෑම්        3.7
විටමින් C        මිලිග්‍රෑම්        58

 

ලාවුළු තුළ ඇමයිනෝ අම්ල වර්ග 3ක්ද අඩංගුයි. ඒවා අන්තර්ගත ප්‍රමාණ මෙසේයි. ට්‍රිප්ටෝපෑන් මිලිග්‍රෑම් 28යි. ඩෙටඔනින් මිලිග්‍රෑම් 13යි. ලයිසින් මිලිග්‍රෑම් 84යි. එයට අමතරව පොස්පරස් මිලිග්‍රෑම් 37ක් මෙන්ම ආහාරමය තන්තු ග්‍රෑම් 5.6ක්ද අන්තර්ගතයි.

 

ලාවුළු ගෙඩියේ අන්තර්ගත ගුණ
ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණයෙන් යුක්තයි.
විෂබීජ නාශක ගුණය අන්තර්ගතයි.
HIV ඒඩ්ස් නම් වෛරසයට ප්‍රතිවිරැද්ධව ක්‍රියාකිරීමේ හැකියාව පවතිනවා.
පිළිකා නාශක ගුණය සහ ප්‍රදාහ නාශක ගුණය අන්තර්ගතයි.
අක්මාව ආරක්ෂා කිරීමක් කරනවා.
ශරීරයේ ප්‍රතිශක්තිය වැඩි කරනවා.

 

ලාවුළු පොතුවල ගුණ
පොතු කසාය උණට පානය කරනවා.
ලාවුළු පොතු සාරයේ විශේෂයෙන් විෂබීජ නාශක ගුණයක් පවතිනවා.
සමේ රෝග පවතින අවස්ථාවලදීත් පොතු කසාය බීමට දෙනවා.
ඉස්ම ගලන තුවාල පවතින අවස්ථාවලදී පොතු කසාය බීමට ලබාදෙනවා  පමණක් නොව තුවාල සේදීමටද භාවිතා කරනවා. 
කැස්ස, සෙම්ප්‍රතිශ්‍යාව සහ අතීසාරය අවස්ථාවලදී පොතු කසාය පානය කිරීම ගුණයි.
ලාවුළු අමු ගෙඩි අතීසාරය රෝගීන්ට ආහාරයට ලබාදෙනවා.

 


ලාවුළු ඇටයේ ගුණ 
ලාවුළු ඇටවලින් සකස් කරන තෙල් හිසකෙස් වර්ධනයට හොඳයි.
සමේ රෝග අවස්ථාවලදී ඇටයේ මදය තම්බා ලබාගන්නා කසාය බීමට දෙනවා.
ලාවුළු ඇටයේ මදය දත් කැක්කුමට ගුණයි.
ඇටයේ මදය තම්බා බීමෙන් නිදිමත ඇතිකරනවා.

 

ලාවුළු කොළවල ගුණ 
ලාවුළු කොළවල ප්‍රදාහ නාශක ගුණයක් පවතියි. ඒ නිසාම සමේ රෝගවලදී තුවාල සේදීමට භාවිතා කරනවා.
ලාවුළු කොළ කසාය බීමෙන් අධික රැධිර පීඩනය අඩුවෙයි.
ප්‍රධාන වශයෙන් කුඩා දරැවන්ට ලාවුළු ආහාරයට දීමෙන් වටපණු රෝගය සුව වෙයි.
ගැබිනි මව්වරැන්ටත් ගුණයි. නමුත් බහුලව භාවිත කිරීම නුසුදුසුයි.
සම පැහැපත් කිරීමේ ගුණයක් පවතින නිසා සමේ සෞඛ්‍ය පවත්වාගෙන යෑමට ලාවුළු ආහාරයට ගැනීම සුදුසුයි.


RECOMMEND POSTS